Kako ohraniti zdrava stopala?

Datum: 28-03-2011

Kako ohraniti zdrava stopala?

Z mag. Dušanom Kaloperjem, dr. medicine, specialist fiziater, lastnikom podjetja Gib sistem, d.o.o. iz Ljubljane smo se pogovarjali kaj je pomembno vedeti o stopalih, kako ohraniti njihovo zdravje, kako pravilno izbrati obutev za otroke ter kako se preprečujejo in sanirajo pogoste deformacije na stopalih.

Ali nam lahko za začetek navedete nekaj zanimivih dejstev o samem stopalu, kot na primer iz koliko kosti, kit in drugih tkiv je sestavljeno?  

Stopalo je končni del spodnjega uda, ki sega od skočnega sklepa (gleženj) do konca prstov. Pri človeku je pomemben za vzdrževanje pokončne drže in dvonožno hojo. Zato je stopalo zelo obremenjeno, zaradi njegove obokanosti (ki jo opisujemo s stopalnimi loki) pa je oporna površina relativno majhna. V stopalu je veliko kosti, sklepov, vezi, mišic in tetiv. Stopalne kosti so naslednje: nartnic je sedem (največji sta petnica in skočnica, pred njima je pet manjših kosti: kocka, čolniček in tri klinaste kosti), stopalnic pet, prstnic pa štirinajst (palec ima dve, ostali prsti pa po tri). Stopalne kosti so razporejene v obliki vzdolžnih in prečnih stopalnih lokov in so gibljivo povezane s sklepi in z vezmi. Dolge in kratke stopalne vezi omogočajo močno oporo, zaradi obokanosti pa je stopalo najbolj obremenjeno  v predelu petnice in glavic stopalnic. Za pravilno funkcijo stopala so pomembne tudi mišice goleni in stopala, mišice goleni z dolgimi tetivami in kratke stopalne mišice, žile in živci stopala. Koža stopala ščiti globlja tkiva pred mehaničnimi, toplotnimi in kemijski vplivi. Na zgornji strani stopala je koža tanka, na podplatu pa debela in prilagojena na velike obremenitve. 

Ali sta se struktura in konstrukcija stopala z evolucijo človeka spreminjali in prilagajali novim terenom/obutvi? Kako?  

Stopalo je v evolucijskem razvoju izgubilo funkcijo oprijemanja in se prilagodilo potrebi po vzdrževanju pokončne drže in dvonožne hoje. Stopalne vezi mu omogočajo čvrstost, stopalni loki, vzdolžni in prečni, pa primerno obokanost, prožnost in prilagajanje različni podlagi.  

Na kaj moramo biti po vaše najbolj pozorni, ko kupujemo obutev? Katere napake ljudje najpogosteje zagrešijo pri nakupovanju in nošenju obutve? Kako vi definirate pojem “kvalitetna obutev”?  

Pri nakupu obutve moramo vedeti, da je za nas primerna tista, ki stopalo zaščiti in ga hkrati ne ovira pri gibanju oziroma hoji ter ustreza velikosti in obliki naših stopal. Ljudje imamo namreč različno dolžino in širino stopal; pri nekaterih je najdaljši drugi prst, pri drugih je to palec, ali pa so prvi trije prsti približno enako dolgi. Možna pa je tudi manjša razlika v velikosti levega in desnega stopala. Praviloma se stopalo čez dan nekoliko volumsko poveča, zato zlasti ljudem z bolj izrazitim zatekanjem nog svetujemo, da obutev nakupujejo popoldan. Vsekakor mora biti obutev že pri nakupu udobna, svetujemo pa tudi, da ljudje novo obutev uporabljajo postopoma, vsaj prve dni. Ljudje najpogosteje napačno izberejo obutev zaradi vpliva mode. Spredaj ozki in koničasti čevlji silijo prste v nepravilen in pokrčen položaj, pri ženskih čevljih z visoko peto pa je sprednji del stopala tudi čezmerno obremenjen. Vsekakor taka obutev ni primerna za dolgotrajno vsakodnevno uporabo, saj poleg bolečine sčasoma povzroča tudi zadebelitve kože, otiščance in deformacije prstov. Močan vpliv mode na oblikovanje obutve žal nima razumevanja za raznovrstnost oblik stopal. Kakovostna je obutev, ki omogoča zaščito stopala pred škodljivimi zunanjimi dejavniki, kot so trda, groba tla z ostrimi drobci, mraz, vlaga, in ki je prilagojena velikosti, obliki in funkciji stopala ter ne ovira gibanja stopala pri hoji. Za posebne dejavnosti, kot so pohodništvo, šport, določene delovne oziroma poklicne dejavnosti ipd., obutev praviloma omogoča še posebno zaščito in tudi podporo stopala. Vsekakor pa morajo biti sestavni deli obutve (podplat, peta, vložek in zgornji del obutve) iz kakovostnih materialov in primerno oblikovani.   

Imate kakšna posebna priporočila v zvezi s kupovanjem obutve za otroke v najzgodnejših letih življenja?  

Majhni otroci potrebujejo le primerno obutev za zaščito stopal. Normalne razvojne spremembe ne narekujejo nobenih dodatnih podpor in zaščite. Pri otrocih se stopalo namreč še razvija in raste. Funkcionalno in morfološko se razvija predvsem, ko otrok shodi. Poleg dedne pogojenosti oblike ima pri tem pomembno vlogo neposredno okolje. Za boso nogo so to naravna tla s številnimi dražljaji, ki povzročajo mišično aktivnost, v čevljih pa je v stiku s kožo gladka površina notranjosti čevlja, ki daje malo dražljajev, posledično pa se stopala funkcionalno počasneje razvijajo. Neovirano gibanje stopala omogoča krepitev mišic in izboljšanje funkcije stopala.   

Kako se s starostjo spreminja in oblikuje stopalo?  

Hitrost rasti in razvojne spremembe stopala so tako kot pri drugih delih telesa pri ljudeh nekoliko raznolike ter v medsebojni povezavi. Normalno je, da imajo otroci najprej noge na O, pri dveh do treh letih se nogi poravnata, temu pa sledi pojav X. Tudi stopalni lok se razvija več let. Z vsem tem v zvezi pa je potrebnih veliko let, da se razvijejo svojstvena velikost in oblika stopala, pa tudi način drže in hoje. Vsekakor za stopalo velja, da v obdobju rasti in razvoja telesa obstaja izredna pestrost variacij normalnega tako v obliki kot v funkciji stopal.  

Kaj je vzrok za pronacijo/supinacijo stopala? Je to neke vrste bolezen stopal ali naravno dejstvo? Kdaj ta dva pojava korigirati z vložki in ostalimi načini? 

V javnosti se prevečkrat pojavljajo poenostavitve teh izrazov, saj sta supinacija in pronacija normalen pojav pri hoji, težave se pojavijo, ko sta čezmerni. Ti gibi stopala so pomembni za ohranjanje stopalnih lokov, elastičnosti oziroma prožnosti stopala in za blažitev vseh obremenitev ter prilagajanju obliki terena.  Pronacija je sestavni del širšega giba everzije, kjer se stopalo zvrača navznoter,  notranji stopalni lok zniža, sprednji del stopala pa sili navzven in navzgor. Pri čezmerni pronaciji tako pride do ploskosti stopala, notranji rob stopala pa se lahko dotika tal. Nasprotni pojav, supinacija, pa je sestavni del inverzije, kjer se notranji stopalni lok zviša, sprednji del stopala pa sili navzdol in navznoter. Pri čezmerni supinaciji oseba hodi po zunanjem robu stopala in ga preobremenjuje, zato stopali delujeta, kot da bi želeli zaploskati.Pri čezmernem zvračanju stopala navznoter ali navzven se pojavljajo funkcijske težave, neenakomerne obremenitve strukture stopala, bolečina v nogah. Pri vsem tem je za ocenitev normalnosti oziroma patološkega stopala pomembna ocenitev morfoloških sprememb in funkcije stopala. In treba je vedeti, da je stopalo del gibalnega sistema, zato praviloma ne pregledujemo le stopala, temveč tudi držo in hojo. Po potrebi opravimo tudi funkcionalna merjenja pritiskov stopala pri hoji, kinetične in kinematične analize hoje. Na osnovi vsega tega pa svetujemo ustrezne vaje za stopala oziroma za spodnja uda, uporabo primerne obutve in tudi vložkov po meri. Individualno izdelani vložki iz ustreznih materialov omogočajo ustrezno podporo stopala in razbremenitev čezmerno obremenjenih struktur. Pri zelo izrazitih zvračanjih stopal pa je potrebna ortopedska obutev. 

Nekateri ljudje pravijo, da jih v določeni obutvi stopala pečejo – kaj je po vašem mnenju vzrok za to?  

Zgradba stopala je zapletena in v funkciji sodelujejo vse strukture od kosti, sklepov, ovojnic, vezi, mišic, ožilja, živcev, kože. Pri prenosu teže telesa na podlago in premikanju telesa, hoji, je stopalo zelo obremenjeno. Tako je razumljivo, da ima veliko ljudi težave s stopali in bolečino v njih. Vzroki pa so lahko različni, prirojeni in pridobljeni, bolezenski ali poškodbeni, pogosto pa bolečino povzroča več dejavnikov. To so oblika in intenzivnost telesnih dejavnosti, telesna teža, poklic, starost in tudi neustrezna obutev.  Vzroki za pekočo bolečino v stopalu so torej različni in kompleksni, vse od neustrezne velikosti in oblike obutve do vnetij kože in različnih bolezni, ki prizadenejo tudi stopalo, pa tudi poškodbe so lahko povezane s tovrstnimi težavami. Če se bolečina pojavi le v določeni obutvi, potem to nakazuje, da je ta neprimerna, bodisi zaradi neustrezne izbire velikosti, oblike (v primeru čezmernega zvračanja stopala) ali materialov, iz katerih je izdelana (nekakovostno usnje pri steljki, notranji podlogi).   

Katere degenerativne bolezni in poškodbe najpogosteje opažate na stopalih in kako jih je mogoče zdraviti oz. zmanjševati njihove vzroke in posledice?  

Vzroki za patološko stopalo so prirojeni ali pridobljeni, bolezensko in poškodbeno. Pogosto več dejavnikov pogojuje nastanek začetne deformacije in okrnjene funkcije stopala, nepravilnosti drže in hoje, težave pa se velikokrat večajo.Hallux valgus je ena najpogostejših deformacij stopala z nepravilnim položajem palca in degenerativnimi spremembami v osnovnem sklepu palca, prevladuje pa pri ženskah. Med vzroki zanjo je tudi neustrezna obutev, ki je preozka in prekratka, podobno pa velja tudi za druge deformacije prstov in sklepov. Pri rekreativcih in športnikih so velike in pogoste obremenitve stopal, bolečine v tetivah in v predelu narastišča tetiv na kosti ter degenerativne spremembe tetiv. Tudi pri revmatikih in sladkornih bolnikih so stopala pogosto prizadeta. Revmatiki imajo boleča stopala, pri sladkornih bolnikih z okvaro živčevja nog pa ni ustrezne zaznave bolečine. Izredna pestrost patoloških stopal je tudi pri stanjih po poškodbah nog.Skladno z raznolikostjo vzrokov, pogosto več vzroki in dejavniki za nastanek in razvoj težav s stopali, je tudi zdravljenje kompleksno. Pri konzervativnem zdravljenju lahko pri bolečini zadostujejo že dovolj dolga razbremenitev oziroma počitek, uporaba primerne udobne obutve in ustrezna zdravila, pri večjih težavah pa je potreben še program fizioterapije. Za začetne in manjše okvare stopal se uporabljajo ortotski pripomočki, kot so vložki po meri, za večje deformacije stopal pa posebej izdelani čevlji in ortopedski čevlji po mavčnem odlitku ali CAD/CAM tehnologiji. Pri izrazitih deformacijah stopal, večjih funkcijskih okvarah, nekaterih prirojenih nepravilnostih, ponavljajočih se kožnih razjedah in po večjih poškodbah z zlomi kosti in napredujočo se artrozo pa so pogosti tudi operativno zdravljenje ter pooperativni programi rehabilitacije.   

Ali je bosa hoja res najbolj zdrava za telo? Ali obstajajo primeri, ko ta stara ljudska modrost ne drži ?  

Hoja bosih nog je zdrava. Seveda pa je to odvisno od tega, po kakšnih tleh hodimo, ali je to mehka travnata podlaga ali gre za trda, groba tla z ostrimi drobci. Pomembno pa je tudi, kako pogosto hodimo bosi, koliko smo že navajeni hoditi po raznolikih tleh. Hitre spremembe so lahko boleče in škodljive. Hoje bosih nog pa ne svetujemo ljudem s pogostimi poškodbami stopal, kot so na primer nekateri sladkorni bolniki, bolniki z nevropatijo in izgubo protektivne senzibilnosti, ki ne zaznavajo pravilno pritiska, bolečine in temperature, pa tudi pri veliki ranljivosti kože, zdravljenju kožnih razjed na stopalu ipd.

 

 

Mailing list
Želim prejemati brezplačne e-novice s koristnimi NASVETI in UGODNOSTMI, ki jih nudijo slovenska podjetja iz usnjarske in tekstilne industrije.
Podjetja se predstavljajo
USNJENI IZDELKI PAVLI - Pavli Mihael, s.p.
Usnjeni izdelki Pavli smo družinsko podjetje z dolgoletno tradicijo izdelovanja usnjene galanterije, saj segajo naši začetki v leto 1968. Danes smo prepoznavno ime v slovenskem modnem prostoru, predvsem po izdelavi damskih torbic.

Ta spletna stran uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletne strani soglašate s piškotki.  DOVOLIM Več informacij o piškotkih najdete tukaj.